Едва 32% от българите пазаруват или са пазарували онлайн
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юни 2019 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Едва 32% от българите пазаруват или са пазарували онлайн

/КРОСС/ Това показва проучване на сайт за електронна търговия. За сравнение - в северната ни съседка пазаруват двойно повече онлайн от Българите, а в Унгария - 76%. Експертите очакват тепърва този пазар да се развива у нас и прогнозират бум на онлайн търговията.
Причините за ниския процент на пазаруващите онлайн у нас, според експертите, е в народопсихологията ни - българинът трудно се доверява - на съседи, политици, търговци и дори на специалисти.
Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Биха купили дадена стока, единствено, ако е много по-изгодна. В общия случай офертите в интернет не са чак толкова по-конкурентни, отколкото в традиционните магазини.
Едно от предимствата на онлайн пазаруването е, че можем да върнем стоката в 14-дневен срок. Разходите по двете доставки обаче са си за наша сметка.
Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Това означава, че човек може да поръча, да изпробва стоката, да се убеди в нейните качества и ако размисли просто да я върне.
Въпреки предимствата, масово хората у нас все още предпочитат пазаруването в традиционните магазини, както мнозина свидетелстваха пред нашата камера.
За онлайн пазаруването важи поговорката "Три пъти мери, веднъж режи". Трябва да имаме предвид, че когато поръчаме в мрежата, често плащаме по банков път, преди да получим стоката и когато я върнем трябва да почакаме, за да ни възстановят парите. Законовият срок е 14-дневен. Затова е важно да пазим всички документи. Трябва добре да помислим и преди да купим дадена стока от интернет - да прочетем внимателно инфомацията за нея в сайта, а също и да проверим дали търговецът е попълнил коректно своите данни - адрес на фирмата и координати за обратна връзка.