Хиляди в Русия излязоха на протести в подкрепа на журналиста Иван Голунов
Секция: Русия
24 Юни 2019 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди в Русия излязоха на протести в подкрепа на журналиста Иван Голунов

/КРОСС/ Протести в подкрепа на журналиста Иван Голунов под общ наслов „Обществото иска справедливост" бяха организирани в неделя вц няколко градове на Русия. Митингът в Москва беше предварително съгласуван с властите и премина мирно.

Участие в протеста бяха заявили 20 000 души, но на булевард „Академик Сахаров" в центъра на Москва дойдоха далеч по-малко хора: между 2 000 и 4 000. Те поискаха освобождаване на политическите затворници, реформиране на правоохранителната и съдебната система и преразглеждане на два члена от Наказателния кодекс: за възбуждане на вражда и ненавист, включително чрез публикации в Интернет и за притежание и разпространение на наркотици. Според протестиращите хиляди невинни хора, осъдени по цитирани два члена изтърпяват ефективни присъди в руските затвори.

Разследващият журналист от сайта „Медуза" Иван Голунов беше задържан в началото на юни в Москва и обвинен в опит да продаде голямо количество наркотици. След пет дни беше освободен поради липса на доказателства за извършено престъпление.