Георги Първанов: Политическият дебат у нас е изкривен
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юни 2019 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Първанов: Политическият дебат у нас е изкривен

/КРОСС/ За пореден път се показа колко е изкривен българският политически дебат. От няколко седмици гледаме как партиите отново занимават хората със собствените си въпроси, а има толкова много проблеми на самите хора, на обществото и държавата, а ние сме се вторачили в субсидията за партиите .Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година. Според него няма да е излишно, ако партиите бъдат оставени малко на диета.

Ние трябва да разбием обаче корпоративния вот, тежкото купуване на гласове, което е под масата. Големите пари не идват от субсидиите, а се въртят под рафта и те определят вота. Всичко е договорено и реализирано под рафта, каза още Георги Първанов.

Според президента в периода 2002-2012 година, БСП е в криза и това трябва да бъде казано. В криза е парламентарната опозиция и другите леви формации. Трябва консолидация не само на левицата, но на цялата опозиция, заяви Георги Първанов.

Според него е необходимо обединение на левицата за София. Той предположи, че по места контакти между АБВ и БСП ще има.

Вече от две години водим специална битка от АБВ, издадохме и книга за Илинденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати - там я има историческата истина. Тази книга беше представена на българския премиер, коментира още Георги Първанов. Що се отнася до изказването на президента на Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев е българин, то е добра стъпка, както биха казали в Скопие, в необходимата посока. От каквито и мотиви да се прави това изказване, това наистина е историческа стъпка - това е безпрецедентно изказване, което ние трябва да адмирираме и нещо повече, да надграждаме, защото е много важно това, че се признава, че Гоце Делчев е българин. Това обаче не е достатъчно, отбеляза още президентът на страната в периода 2002-2012 година. Ние не можем по домова книжка ние да отмятаме историческите личности - сега Гоце Делчев, после Яне Сандански, Даме Груев - ние трябва да погледнем цялото. И е важно и аз предлагам, настоявам тази българо-македонска историческа комисия, веднага да разгледа изявлението на президента Пендаровски и да се произнесе по него. Нещо повече, тя би могла да го разшири, вече връщайки го към правителствата, с един текст, който би могъл да звучи съвсем определено. Георги Първанов даде и конкретен пример за подобен текст - борбите на Вътрешната революционна организация, в частност Илинденско-Преображенското въстание, са част от общата ни история, защото са израз на настроенията на българското население в Македония, което е доминиращо по това време. Целта на революционните борби е извоюване автономия на Македония, която има различни трактовки, но във времето все повече се утвърждава разбирането за независима македонска държава. Така се утвърждава българския характер на областта да 1903 година, а и десетилетия след това и второ, приемаме и тезата за Македонката автономия като перспектива, като цел на революционната организация, допълни Георги Първанов.