Над 70 сигнала от цигански сватби за седмица, само 4 - от шум от заведения
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юни 2019 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 70 сигнала от цигански сватби за седмица, само 4 - от шум от заведения

/КРОСС/ Над 70 сигнала от шумов терор от цигански сватби в Бургаско са подадени само за седмица, докато сигналите от шум в заведения в Община Несебър са само 4. Това съобщи лидерът на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти" Валери Симеонов в участието си в предаването „Здравей България" на Нова телевизия тази сутрин. По думите му това показва, че дори и старият Закон за защита от шума е дал някакъв ефект и основният проблем при нарушаването на закона явно ще бъде пренасочен към циганските сватби.

Валери Симеонов беше категоричен, че новият Закон за защита от шума ще бъде ефективен, защото отговорността вече е ясно регламентирана, а не разпръсната между няколко институции - както досега. Освен това, ясно указан е и реда, по който ще се действа.

В часовете между 14 и 16 ч. и между 23 и 08 ч. правомощията за контрол са само и изцяло в ръцете на полицията. При подаване на сигнал на телефон 112 полицейските служители идват и издават писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването. Ако бъде отказано да се изпълни това разпореждане - полицейските служители имат правото да затворят заведението за 3 дни. При повторно нарушение заведението може да бъде затворено за 14 дни. Чл. 34, б от новия закон дава правото на полицията и да изземва озвучителна техника при установено нарушение - когато става дума, например, за циганските сватби.

Валери Симеонов още веднъж подчерта, че според новия закон редът е указан с ясни действия, които изключват възможността за заобикаляне на закона и разминаване на санкцията от страна на нарушителите с предупреждение.