Прокуратурата проверява фалшификатите от изложбата в галерия Спектър по сигнал на собственика им
Секция: КУЛТУРА
24 Юни 2019 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата проверява фалшификатите от изложбата в галерия Спектър по сигнал на собственика им

/КРОСС/  Върховна касационна прокуратура е сезирана с жалба от Николай Неделчев за извършена измама с произведения на изкуството. Неделчев е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и същите са били изложени в галерия „Структура" в гр. София, но е установено, че представляват фалшификати.
Върховна касационна прокуратура възложи извършване на проверка на Главна дирекция „Национална полиция" - МВР с оглед съдържащите се данни за извършено престъпление против собствеността /измама/, както и по чл. 278б1 от НК.
В началото на 2019 г. законодателят инкриминира в чл. 278б1 от НК действията на фалшификаторите на произведенията на живописта, скулптурата, графиката или археологически предмети или обекти, както и действията на лицата, включително и търговците, които ги предлагат за продажба или пускат в обръщение като автентични. Предвидена е наказателна отговорност и за лицата, които дават неверни заключения за автентичността на произведенията на изкуството.
За установяване на самоличността на фалшификатора и за разкриване на извършените престъпления, ВКП е възложила на ГДНП извършване на конкретни действия за снемане на обяснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е закупил произведенията. Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал. Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване произведения на изкуството представляват оригинали или са фалшификати.
Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.