Създава се академичен съвет по пътна безопасност
Секция: Автомобили
24 Юни 2019 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създава се академичен съвет по пътна безопасност

/КРОСС/ Създава се съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата. Той ще функционира към Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", а участие ще вземат представители на акредитираните университети имащи отношение към темата, както и на Българска академия на науките. Това стана ясно по време на конференция "Стратегии и политики за развитието на висшето образование в България", в която участие взе председателят на държавната агенция Малина Крумова. Събитието се организира от Съвета на ректорите на Висшите училища на Република България, а в него участие взе и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Надявам се това да се превърне в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при формиране на публичните политики по темата", подчерта Малина Крумова. Тя допълни, че за ръководената от нея агенция е много важно ефективно да се използват постиженията на науката в областта на пътната безопасност. По думите ѝ основен акцент ще се постави и на подготовката на кадри, чрез съвместно организиране на стажантски и квалификационни програми. „С общата ни активност това може да се превърне в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на проекти и проучване на международния опит", каза още Малина Крумова.

По време на форума тя представи функциите и приоритетите, по които се работи в ДАБДП. „Една от основните ни цели е да променим подхода на работа, когато говорим за пътна безопасност и да изместим фокуса към превенцията, а не на последващата реакция. Инициатива, за която опита на висшите училища в България ще е много ценен", подчерта Малина Крумова.