Прецедент в управлението на София – Фандъкова чу и прие предложенията на опозицията за Борисовата градина
Секция: ПОЛИТИКА
25 Юни 2019 17:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прецедент в управлението на София – Фандъкова чу и прие предложенията на опозицията за Борисовата градина

/КРОСС/ Само седмица след като съпредседателят на опозиционната „Политическа група 5" в Столичният общински съвет инж. Симеон Славчев поиска от кмета Фандъкова да входира искане имотите - публична общинска собственост в Борисовата градина да се върнат за стопанисване и управление в Столична община, от днес това вече е факт.
„Радвам се, че кметът на София Йорданка Фандъкова чу моя призив и настояване четири важни за Борисовата градина терена да станат публична общинска собственост. Макар и късно, след 12 години управление на ГЕРБ и Фандъкова в София, решението да се възприемат добрите предложения, макар и идващи от опозицията в лицето на „ПГ-5", е правилно и в полза на столичани. Друг е въпроса защо чак сега, след като реагирах остро, се взима това решение, но както се казва в народната поговорка "По-добре късно, от колкото никога" коментира действията на Фандъкова инж. Славчев.
„Жалко е, че това се случва едва в края на мандата, а доста разумни предложения на "ПГ 5" можеха да бъдат приети в полза на София и нейните жители" каза още Славчев като припомни, че именно те, преди повече от две години, внесоха предложение бюджетът на София да се формира, обсъжда и приема по нов начин, който да позволява да могат да се планират в краткосрочен и дългосрочен план решаването на проблеми на столицата от една страна и от друга страна всички 24 района да се развиват равномерно.
„Това предложение на "Политическа група 5" не беше прието, въпреки че кметът Йорданка Фандъкова публично пое ангажимент пред опозицията в СОС и обеща на столичани да възприеме новият начин на определяне на бюджета на Столицата, но за съжаление за пореден път ги излъга и подведе" сподели още Славчев.
Съпредседателят на „Политическа група 5" припомни и внесеното от групата предложение в столичен общински съвет за забрана на движението на каруци в София, защото „освен, че те са предпоставка за пътно-транспортни произшествия и че замърсяват, те и сериозно ощетяват бюджета на столица". Според Славчев по смисъла на закона за управлението на отпадъците изхвърления боклук е общинска собственост, за който столичани плащат през такса смет. „Но освен това той е и ресурс, от който общината на база на политиката си за оползотворяване на твърдите битови отпадъци печели средства като го рециклира или преработва отпадъка" категоричен е общинският съветник.
„Чрез каруците, които де факто крадат от ресурса на столичани като вземат боклука от кофите и го предават в пунктовете за метал, стъкло и пластмаса, Столична община губи около 12 млн. лв. годишно, и вместо тези средства да влизат в бюджета на София и с тях да се правят нови детски градини или улици, те отиват в джобовете на мафията" допълни Славчев.
Той припомни, че и по този въпрос Фандъкова е поела публично ангажимент да забрани движението на каруци в столицата, но това отново не се е случило и столичани са били подведени за пореден път.
Славчев заяви, че подготвя промени в Наредбата за движение на територията на Столична община и в понеделник ще ги внесе за обсъждане и приемане в СОС.
„Призовавам кмета Фандъкова, до края на мандата си, да спази своите ангажименти към опозицията и най-вече към столичани, и да предприеме действия (така като прецедентно направи след призива ни за Борисовата градина) предложенията свързани с бюджета на София да бъдат гласувани и приети. Това освен, че ще донесе още приходи в бюджета и коренно ще промени начина и модела на управление в столицата" заключи Славчев.