Револверът на Ван Гог продаден за 162 000 евро
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Юни 2019 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Револверът на Ван Гог продаден за 162 000 евро

/КРОСС/ "Най-известното оръжие в историята на изкуството" е открито през 1960 г. в поле близо до мястото, където художникът е живял последните седмици от живота си.

Револверът, с който вероятно се е застрелял Винсент ван Гог бе продаден за 162 000 евро на дневния търг в Drout, Париж. AuctionArt Rémy Le Fur, който оцени лота на 40-60 хиляди евро, нарече револвера „най-известното оръжие в историята на изкуството". Името на купувача все още не е оповестено.

Няма почти никакво съмнение, че продаваният револвер Лефоше е самото оръжие, с което Ван Гог се е застрелял, но въпреки това е невъзможно да се докаже на 100%. В полза на версията, че фаталният изстрел е направен от този револвер е вида на оръжието, неговия калибър, състоянието, мястото и обстоятелства около находката.

Ранен на 27 юли 1890 г. в полето, художникът успял да стигне до гостилницата, където починал два дни по-късно.

Въпреки факта, че аукционната къща не назовава продавача, се смята, че това е Режин Талян, наследница на собствениците на заведението. През 1960 г. те получили оръжието от земеделски производител, който го е намерил в полето си, точно зад сградата на гостилницата си в село Овер-сюр-Уаз, близо до Париж, където художникът е прекарал последните 70 дни от живота си.

След откриването на револвера отново възниква въпроса дали Ван Гог е убил себе си или е бил убит. Стивън Найфе и Грегъри Уайт-Смит, автори на биографията на художника, публикувана през 2011 г., твърдят, че е бил убит от местен тийнейджър на име Рене Секретан и че това може би е било инцидент. Тяхната версия е представена и в наскоро излезлия филм на Джулиан Шнабел - „На прага на вечността".

Въпреки това, кураторите на музея „Ван Гог" в Амстердам и повечето експерти са убедени, че художникът се самоубива. И въпреки че револверът не дава категоричен отговор на този въпрос, той несъмнено е аргумент в полза на версията за самоубийство. Ако Ван Гог е убит, тогава защо оръжието остава на полето, където лесно може да се намери? Убиецът не би го хвърлил, а би го заровил или скрил на сигурно място. Но, ако самият художник дръпне спусъка, той лесно може да изпусне револвера, което обяснява факта, че дори и след почти 70 години той все още е бил много близо до повърхността на земята.

Вече е известно, че Институтът по изкуствата „Щедел" във Франкфурт е поискал револвера за изложбата „Създаването на Ван Гог", която ще се проведе от 23 октомври 2019 г. до 16 февруари 2020 година.