Община Царево ще глобява за палатки на плажа и това лято
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2019 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Царево ще глобява за палатки на плажа и това лято

/КРОСС/ Община Царево ще глобява за палатки на плажа и това лято. Това решиха общинските съветници. Предвидената глоба може да достигне 5 хиляди лева.

От общината отказаха участие в прякото включване в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин". Все пак коментара на кмета на Царево е бил, че дългогодишната практика по отношение на къмпингуването е наложила изработването на тази наредба.

Изобщо не са сложни изискванията въведени от общината по отношение на къмпингуването. Ние просто създаваме регламент, правила, по които трябва да се действа, защото когато няма правила, всички виждате какво се получава - получава се един хаос от който печелят може би единици, но мнозинството губи. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Даниел Скулиев, председател на общинския съвет на Царево. Ако вие сте собственик на имот и дойдете през лятото и видите, че върху имота ви има опънати 100 палатки, каква ще бъде вашата реакция. Ежедневно в общината се сблъскваме с този проблем и затова въведохме мерките по отношение на къмпингуването, допълни Скулиев.

Въведената от община Царево наредба за къмпингуването, тя нарушава конституцията и два закона. Грижата за добър стопанин е на собственика на всеки даден имот, а не на общината. Поредния нарушен закон от общината в случая и Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, който казва в член 4, че регистрационен режим може да се въвежда само със закон. Това каза от своя страна Дончо Бораджиев, адвокат на сдружение „Да запазим Корал". Община Царево изземва функциите на държавата и започва да издава наредби, които са в противоречие със закони. Не може с подзаконов нормативен акт да се въвеждат ограничения, забрани и глоби каквито не съществуват по закон - това е елементарно правно обяснимо и закона е такъв, коментира още адвокат Бораджиев