Борисов увери шефа на ОЛАФ, че България докладва нередностите по еврофондовете
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юни 2019 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов увери шефа на ОЛАФ, че България докладва нередностите по еврофондовете

/КРОСС/ За България партньорството с Европейската служба за борба с измамите е от изключително значение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала. Това е първото официално работно посещение на Итала у нас от началото на мандата му, който започна през август 2018 г.

Генералният директор на ОЛАФ сподели, че е впечатлен от постиженията на българското правителство в борбата срещу контрабандата и поздрави премиера Борисов. Той изрази надежда, че отличното сътрудничество между българските служби и ОЛАФ ще продължи и занапред.

От своя страна Борисов отбеляза, че е уверен, че настоящата визита ще даде възможност на Итала да се запознае в детайли с работата на българските партньори на ОЛАФ.

Премиерът акцентира върху новата Стратегия за борба с измамите, която Европейската комисия прие в края на април. Българският министър-председател изрази надежда, че стратегията ще допринесе за усъвършенстването на съществуващата система за превенция, разкриване и санкциониране на измами, които засягат бюджета на ЕС.

Той подчерта, че страната ни изпълнява своя Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите за периода 2014-2020, като предстои да се разработи нов документ за периода 2021-2027 г. Борисов посочи, че се следва и годишен План за действие в изпълнение на настоящата стратегия, която цели да повиши ефективността при разкриването и противодействието на нередностите и измамите и да укрепи сътрудничеството с компетентните институции в областта.

Премиерът увери, че България изпълнява напълно задълженията си за докладване на нередности по европейските фондове и програми. Създадена е нормативна база, която гарантира, че се проверява и се взема отношение по всяка информация, представляваща съмнение за извършена нередност, коментира той.

В рамките на разговора премиерът посочи, че България подкрепя предложенията за укрепване на капацитета на ОЛАФ и създаването на нормативна рамка за ефективно сътрудничество между Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите, напомняйки, че разглеждането на досието по тази тема е започнало именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.