Тайните на новата руска балистична ракета "Сармат" разкрити
Секция: Русия
28 Юни 2019 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайните на новата руска балистична ракета "Сармат" разкрити

/КРОСС/ Създателите на най-новата междуконтинентална балистична ракета „Сармат" за първи път разкриха нейните тактико-технически характеристики. Това съобщава кореспондент на РИА Новости от изложението „Армия 2019", предава Агенция "Фокус".

Съответната брошура, достъпна за посетителите на форума, гласи, че далекобойността на „Сармат" е 18 хиляди километра, изходното тегло е 208,1 тона, масата на полезния товар е по-малко от десет тона.

Масата на горивото е 178 тона, дължината на ракетата е 35,5 метра, а диаметърът е три метра. Типът бойна глава е отделима бойна глава с блокове с индивидуално насочване, които могат да носят конвенционални или ядрени заряди.

Форумът публикува и модел на ракетата, която според терминологията на НАТО се нарича "Сатана-2".

„Сармат" (РС-28) ще замени най-тежката в света стратегическа ракета „Воевода". Работата по разработване на проекта започна през 2011 г.

Концепцията на комплекса „Сармат" е доставянето на бойни глави по траектории, които затрудняват унищожаването им дори от перспективни системи за противоракетна отбрана.

Миналата година Владимир Путин, в обръщението си към Федералното събрание, обяви началото на активната фаза на тестването на "Сармат".
Първите серийни ракети трябва да влязат в експлоатация през 2021 година.