Ремонтират театъра в Кюстендил
Секция: КУЛТУРА
29 Юни 2019 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ремонтират театъра в Кюстендил

/КРОСС/ Мащабен ремонт предстои на Общинския драматичен театър в Кюстендил. Сградата е на повече от 40 години и се нуждае спешно от обновяване, защото от фасадата и падат парчета и е опасна за хората. Общината в Кюстендил вече е изготвила проект за ремонта.

Проектът за ремонт на театъра предвижда да бъде поставена нова и модерна облицовка на външната част на сградата. Също така ще бъде поставено и ново художествено осветление в голямата зала, която има 700 зрителски места.

"Този проект, освен енергийната ефективност и спестяването на финансови средства, той ще доведе и до обезопасяване на фасадата на театъра, което по мое мнение и най-важното нещо, което ще спечелим с реализирането на този проект", каза за БНТ Чавдар Ненов - директор на Общински драматичен театър-Кюстендил.

Пространството около сградата на Мелпомена също ще бъде превърнато в привлекателно място за хората. В парка ще бъде подменена старата изпочупена настилка с нова, ще има фонтани, пейки и художествено осветление. Ремонтът ще струва около 6 млн. лв.

"2 млн. 940 лв. са от безвъзмездна финансова помощ от ОП „Региони в растеж", а остатъкът ще бъде осигурен с нисколихвен кредит от фонда за устойчиви градове, като финансов инструмент, задължителен по оперативната програма", информира Надя Каратова - заместник-кмет: "Икономика и финанси" в Община Кюстендил.

Обновяването на Драматичния театър и парка трябва да бъде завършено до две години.