Опасно горещо време днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юли 2019 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасно горещо време днес

/КРОСС/ Времето ще бъде слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността над Източна България. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще продължи да се повишава.

Жълт код за опасно време и високи температури е обявен в цялата страна. Градусите ще продължат да се повишават, като максималните ще бъдат предимно между 34 и 39 градуса, в София - около 34 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

Лекарите предупреждават хората със сърдечно-съдови проблеми, възрастните и децата за възможни здравословни усложнения.

Във връзка с горещините Столична община ще раздава безплатна минерална вода на гражданите от 13:00 ч. на четири пункта в града - на площада пред църквата „Св. Неделя", на „Орлов мост" при езерото „Ариана", на пилоните на НДК и на площад „Славейков".

Над Черноморието ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността около и след обяд, но без валежи. Ще духа умерен север-североизточен вятър, който вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са 26-28 градуса. Температурата на морската вода е около 26-27 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините времето ще е предимно слънчево. След обяд над масивите от Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа умерен, по високите и открити части и временно силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21 градуса, на 2000 метра - около 13 градуса.

В сряда ще се задържи горещо, с максимални температури 34-39 градуса. Ще бъде слънчево, но по-късно след обяд ще се развие купеста облачност, по-значителна над северните и планинските райони. На отделни места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Възможни са локални интензивни явления и градушки.

Вятърът за кратко ще се ориентира от северозапад, до вечерта ще се обърне от север-североизток и с него в четвъртък температурите ще се понижат, като максималните ще бъдат предимно между 29 и 34 градуса. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Над много райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Очакват се локални интензивни извалявания и градушки, с по-голяма вероятност в Северна България и планинските райони.