Нефтът остава под натиск на фона на слабото търсене и обилното предлагане
Секция: ИКОНОМИКА
02 Юли 2019 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нефтът остава под натиск на фона на слабото търсене и обилното предлагане

/КРОСС/Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) подкрепи предложението на Саудитска Арабия и Русия квотите за намаляване на добива да бъдат удължени с 9 месеца, предадоха световните агенции.
Ограниченията ще останат в сила до март догодина, съобщи венецуелският министър на петрола Мануел Кеведо, който председателстваше срещата на картела във Виена.
По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак каза, че 14-те страни от ОПЕК и 10 държави партньори, сред които и Русия, са единодушни по въпроса.
Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане обаче изрази недоволство от, според него, ръководната роля на Саудитска Арабия - големия съперник на страната му в Близкия изток.
24 държави, обединени във формата ОПЕК+, добиват половината от петрола в света. През декември те решиха да намалят общото си производство с 1,2 милиона барела на ден, за да поддържат цените. Петролът остава под натиск на фона на слабото търсене и обилното предлагане, въпреки геополитическите напрежения в Близкия изток.
176-ата министерска конференция на ОПЕК реши също да удължи с три години мандата на генералния секретар на организацията, Мохамед Баркиндо от Нигерия, съобщи Мануел Кеведо, цитиран от ТАСС.