25 000 балкански пъстърви плуват във водите на Ерма благодарение на Лидл България
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юли 2019 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25 000 балкански пъстърви плуват във водите на Ерма благодарение на Лидл България Ерма е 31-та река, за чието биологично разнообразие допринесе инициативата „Дай шанс на Балканката“


/КРОСС/ Служители на Лидл България и любители рибари пуснаха във водите на река Ерма 25 000 млади балкански пъстърви в рамките на инициативата „Дай шанс на Балканката". За шеста поредна година тя обединява усилията на търговската верига и сдружение „Балканка" с цел опазване на един от най-бързо изчезващите биологични видове. 23 км. от българския участък на реката бяха зарибени с малките балканки, които пътуваха близо 5 часа от Тошков чарк преди да стигнат до новото си местообитание.

„Река Ерма е със специален статут за риболов, а именно „хвани и пусни". Той е въведен за определени реки в България, в следствие на законодателни промени, инициирани от риболовния клуб. Изключително много ценим участието на Лидл България, които продължават да подкрепят такива благородни каузи. Вярваме в силата на личния пример и се радваме на подкрепата на служителите от Лидл България, с които заедно за шеста поредна година организираме акция по зарибяване", подчерта Иван Пандъков - председател на сдружение „Балканка".

Традиционно акцията по зарибяване бе допълнена и от масово почистване, което обхвана повече от 3 км. от бреговете на реката в района на Ждрелото и местности в посока на гр. Трън. Това осигури благоприятни условия за адаптация на малките риби и облагородяване на туристическия район като цяло.

„Дай шанс на Балканката" продължава да бъде проект с изключителна стойност за Лидл България, защото изцяло отразява разбирането ни за устойчива грижа за природата и опазване на биоразнообразието. Благодарение на инициативата от 2013 г. до днес общо 350 000 балканки са пуснати във водите на Искър, Бели и Черни Искър, Струма, и други по-малки високопланински реки, а повече от 25 км. пък са почистените площи в районите на съответните реки. Съпричастността на служителите на компанията доказва осъзнатата отговорност към средата, в която работим и живеем всички заедно", сподели Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.