Руският посланик и кметът на Бургас инициират откриването на руски културен център в морския ни град
Секция: България - Русия
02 Юли 2019 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският посланик и кметът на Бургас инициират откриването на руски културен център в морския ни град

/КРОСС/ Да бъде открит Руски културен център в Бургас. Тази идея обсъдиха на среща днес кметът на Община Бургас Димитър Николов и Анатолий Макаров - посланик на Русия в България.

На срещата присъстваха още генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, почетният консул в Бургас Тонко Фотев, както и Константин Артюшин - търговски представител на Русия в България.

В края на юли в Бургас ще пристигне екип на Руския културно- информационен център в София, за да представи идеите си за реализирането на проекта в Бургас. Кметът Николов и посланик Макаров аргументираха идеята си с това, че в морския град живее целогодишно голяма руска общност. Беше отчетен и фактът, че над 60 % от руските туристи, които посещават България, избират преди всичко Южното Черноморие, а над 1000 руски деца учат в бургаските училища и участват в различни школи за изкуство в града. Идеята е в бъдещия културен център освен събития, да се предлага и руска литература.

На срещата беше обсъдена още темата увеличаване на съвместните усилия за нова фериботна линия Бургас - Новоросийск, което ще увеличи както туристическия, така и търговския обмен между двете държави.