Два дни до A to JazZ – какво да очакваме на най-мащабния летен фестивал
Секция: Шоубизнес
03 Юли 2019 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Два дни до A to JazZ – какво да очакваме на най-мащабния летен фестивал

/КРОСС/ Само няколко дни делят всички фенове на музиката и приятното прекарване от любимия летен уикенд на широките зелени поляни на Южен парк 2. На 5, 6 и 7 юли фестивалът A to JazZ ще посрещне за девети пореден път хилядите си гости с изключителна селекция от най-младите и интересни световни и български артисти, богата съпътстваща програма и разнообразни забавления за всички.

В петък, в 18:00 ч., румънското трио JazzyBIT ще открие фестивала с енергична комбинация от джаз и рок, примесена с малко блус, латино и фънк. След тях на сцената ще излезе световнопризнатата българска формация Koka Mass Jazz, като специален гост ще им бъде американската арендби певица Tiffany Blu. Програмата ще продължи с атрактивния джаз проект на Теодосий Спасов VЯRA, а гвоздеят на вечерта ще е виртуозният тромпетист, композитор и продуцент Christian Scott aTunde Adjuah, спечелил си прозвището „Богът на новия стил в джаза".

На 5 юли, преди музикалните изпълнения на сцената, всички професионалисти и заинтересовани могат да посетят и конференцията A to JazZ Talks, която ще се проведе между 10:00 и 17:00 ч. в литературен клуб Перото в НДК. Фокусът на чуждестранните лектори с дългогодишен опит в сферата тази година е насочен към темата „Път към международната сцена".

Съботната и неделната сутрин ще започнат още в 8:30 ч. със специално организирана Йога закуска в парка, която ще се проведе до детската сцена под акомпанимента на традиционна индийска табла и ще завърши със здравословна закуска. В двата дни, в часовете от 10:30 до 13:00, е предвидена и образователна програма за най-малките. A to JazZ KIDS включва концерти, запознаване с инструменти и ритми, танци и игри, а темите ще са „Бразилското влияние в джаза" и „Етно джаз за деца".

В 18:00 ч. на 6 юли музикалната програма продължава с любими класически композиции, соул и фънк пиеси, представени от впечатляващия Биг бенд при НМА „Панчо Владигеров", ръководен от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов. Следва Bodurov Trio с техния разпознаваем почерк, смесващ джаз с фолклорни елементи. Прея ще се качи на сцената на A to JazZ, за да подготви публиката подобаващо за финала на вечерта и да представи дебютния си албум, в който тя и бандата експериментират с различни стилове. Истинската музикална експлозия в събота ще настъпи с появата на Ghost-Note с тяхната дива и богата фънк продукция с елементи на афробийт, хип-хоп, психиделия и дори световен фолклор.

На 7 юли, отново в 18:00 ч., вечерната програма ще започне с емоционално наситения дебютен албум на контрабасиста Димитър Карамфилов, представен с изключителни гост музиканти и певицата Марина Господинова. След тях MEY feat. JCAT ще омагьосат публиката със своето нежно джазово звучене с поп и соул мотиви, като също ще представят съвсем новата си продукция. След тях, само седмица след изявата си на фестивала Гластънбъри, ще се качат Ritmos Negros с тяхната интересна смесица от афро-перуански ритмики. Последно в програмата, но със сигурност незабравимо, ще е участието на феноменалния Jacob Collier, който е едва на 24, а вече е носител на две награди Grammy. Певецът, мултиинструменталист и продуцент ще представи новия си албум, с който в момента е на световно турне.

Всяка от вечерите ще завършва с традиционните джем сешъни в бар Caché, които са отворени за всички истински фенове на качествената музика и доброто прекарване. Неделима част от фестивала остава и арт-базарът, който ще предложи официален тематичен мърчандайз, както и атрактивни авторски изделия, дрехи и аксесоари. Тази година организаторите са предвидили и комфортна пробна. За първи път фестивалът включва и специално обособена спортна зона, отворена през целия ден, с разнообразни съоръжения и игри като волейбол, федербал, тенис на маса и още забавления.

Страхотни емоции в приятна компания очакват всички почитатели на музиката и летните дни и вечери на открито. Мястото е Южен парк 2, а гостите и програмата за първия юлски уикенд са атрактивни и разнообразни. Прогнозата е за слънчево време, а в случай на неочаквани изненади, организаторите са подготвили дъждобрани.

Входът за фестивала e свободен. A to JazZ Festival се провежда с изключителната подкрепа на фондация Америка за България, Столична община и Министерство на културата. A to JazZ Talks се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура" и Национален фонд „Култура".

За повече информация, детайли и актуални новини около A to JazZ 2019 следете Facebook и Instagram, както и сайта www.atojazz.bg. Офицалните хаштагове на фестивала са #atojazz, #atojazzfestival, #atojazz2019.