Разреден и фалшив алкохол се продава в заведенията в страната
Секция: ИКОНОМИКА
04 Юли 2019 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разреден и фалшив алкохол се продава в заведенията в страната

/КРОСС/ Разреден и фалшив алкохол се продават в заведенията в страната - това показват първите проверки от началото на лятото. А само за два месеца са хванати тонове алкохол с неясен произход, произведен по гаражи и мазета, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките. Лъжат ли ни с алкохола в заведенията? Резултатите от лабораторните изпитванията на първите проби, взети от контролните органи това лято, следват от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

В лабораторията на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки се проверява дали алкохолът, който пием, е фалшив или не. И разреждат ли се уискито, водката и виното, които ни сервират в заведенията.

Само за два месеца - май и юни - са открити над 6 тона нелегален алкохол от митническите власти, който е бил предназначен за нощните заведения по морето и големите градове. През миналото лято по Черноморието са взети 33 проби - като всяка четвърта е с по-ниско от обявеното алкохолно съдържание и на практика е била разредена.

Какво показват проверките от началото на сезона? Отговорът от специалистите. „В пробата от отворената бутилка алкохолното съдържание е било 37,5 % - при минимални 40 %. А пробата от запечатената бутилка е отговаряла на всички изисквания за разлика от разпечатената напитка. Което означава, че пробата най-вероятно е разредена в самото заведение", обясни инж. Галя Михайлова от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

Някой подменя бутилката с алкохол, заменя съдържанието или сипва вътре вода - обикновеното разреждане. Съветваме да си поръчват на самия бар - за да видят какво им наливат, да си поръчват по-малко популярни марки и напитки - тъй като обикновено злоупотребите по заведенията са свързани с най-популярните марки и напитки, заяви Синхрон - Ралица Скорчева-Славова от Асоциация „Спиритис".

Некачествен алкохол показват и тестовете на проба от водка, взета от заведение в Созопол. Същото показват и пробите от такова в Приморско. Вместо водка, на клиентите е бил сервиран спирт с по-нисък градус. За да се нарича водка - трябва да има минимално алкохолно съдържание 37,5 % - в случая на етикета е обявено 35. Не може да бъде наречено водка - не е опасно - не съдържа забранени вещества - но просто търговското й означение е неправилно, обясни още инж. Михайлова.