Изложба в РКИЦ бе открита по повод 140-годишнината от създаването на дипломатически отношения между Русия и България
Секция: България - Русия
04 Юли 2019 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба в РКИЦ бе открита по повод 140-годишнината от създаването на дипломатически отношения между Русия и България

/КРОСС/  Изложбата "Признаци на свобода и героизъм" беше открита в Руския културно-информационен център по повод 140-годишнината от създаването на дипломатически отношения между Русия и България . Тя съдържа живописни платна на български и руски художници, исторически документи и снимки от времето на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

В тържествената церемония по откриването участваха вицепремиерът на България Илиана Йотова, съветникът на посолството на Русия в България Алексей Новоселов, ръководителят на представителството на Россотрудничество Ирина Живихина, представители на обществените организации, творческа интелигенция, руски сънародници, както и авторите на картините, представени в изложбата - Николай Русев и Марина Варенцова -Русева.

Изложбата е посветена на 140-годишнината от руско-турската война от 1877-1878 г по време, на която България е била освободена от османско иго и е установила своята държавност. В изложението са показани портрети на героите от тази освободителна война - водещите имена на руския генералитет Ф.Ф. Радецки, ген. Скобелев, генерал Гурко, руския император Александър II, батални платна от военни битки. Изложбата включва също гравюри, както и уникални снимки и документи.