Министерството на туризма ще проверява концесионните договори за плажовете
Секция: Туризъм
05 Юли 2019 07:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на туризма ще проверява концесионните договори за плажовете

/КРОСС/ Министерството на туризма ще стартира ревизия на всички стари концесионни договори. Това каза пред журналисти в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя проведе среща в комплекса с представители на туристическия бранш, с концесионери и наематели на морски плажове.Темата бе възможностите за насърчаване притока на туристи в активния сезон и развитието на морския туристически продукт на България,който се предлага в силно конкурентен регион.

По думите на Ангелкова има много проблеми, които трябва да бъдат решени, но това няма да се получи с уронване на авторитета на България, което в дългосрочен план вреди на имиджа на страната ни като туристическа дестинация. Тя призна, че има нарушения, но се вземат мерки, налагат се глоби и неустойки. Наред с това обаче България има какво да предложи по отношение на туризма, може да има устойчивост на продукта и трябва да се пази това, което е постигнато до момента.

Министърът обсъди и въпроса със скъпите шезлонги и чадъри. Той трябвало да бъде дискутиран по време на дебат за развитието на българското Черноморие и услуги, които се предлагат и са свързани с летния туристически продукт.

А високите цени на шезлонгите и чедърите били заради стари договори. Приходите от концесии на държавата за 2018 година са 18,2 милиона лева. Половината от сумата отива в Сребърния фонд, 40 процента са за общините, на територията на които се намират плажовете, а 10 процента се отчисляват за областните управи за осигуряване на водно спасяване и обслужване на пясъчните ивици, които са неохраняеми.