Иво Христов: Важно е ЕП да съхрани социалната държава
Секция: ПОЛИТИКА
07 Юли 2019 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иво Христов: Важно е ЕП да съхрани социалната държава

/КРОСС/ Намаляването на субсидиите хвърля партиите в ръцете на бизнеса

"Това, на което станахме свидетели в ЕС, е сделка между Франция и Германия. Дали тя ще бъде утвърдена в Страсбург след два седмици е под въпрос. Но в групата на ПЕС дори се чуха гласове тази сделка да бъде отхвърлена". Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов пред БНР. Той коментира, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е неубедителна не само за левите, но и в средите на ЕНП. По думите му тя не е политик с ярко европейско минало, а по-скоро с неубедително минало в Германската политика. Христов добави че фактът, че се говори за сделка е проблем, защото хората в Европа очакват решение на проблемите си, а са свидетели на това как се делят постове. Иво Христов коментира още, че Европейският съвет, който обединява държавните лидери на страните членки на ЕС, често взема основните решения, както в случая с разпределението на постовете. "Този орган каза на Европарламента, че е излишен, спусна една договорена сделка за утвърждаване и погази принципа на водещите кандидати. Получава се дори така, че понякога не Съвета, а Френско-Германският тандем диктува политиката на ЕС", каза още евродепутатът. Според него е необходима реформа на европейските институции и основна крачка е сдобиването на ЕП с право на законодателна инициатива. "Не вярвам, обаче, че ще успеем да прокараме такава мащабна реформа. Важно е този ЕП да съхрани социалната държава в Европа и да изгради Европейския социален стълб", заяви Иво Христов.

Иво Христов коментира още, че България е могла да се възползва от възможността да предложи свой кандидат за някой от високите постове в ЕС, защото традицията изисква да има източноевропеец на един от тях. "Не го направихме, тъй като не ми е известно, премиерът Борисов да е имал убедителен кандидат. Българските имена, които се спрягаха, се завъртяха по силата на различни наднационални лобита", обясни той.

В коментар за намалената партийна субсидия на 1 лев на глас и последвалото писмо от БСП до европейски посланици и институции, Иво Христов заяви, че този въпрос ще бъде поставен и пред групата на социалистите и демократите в ЕП. "Този ход хвърля партиите в ръцете на бизнеса, а кой бизнес би финансирал социални идеи, които биха го обременили с плащания към работниците си", попита евродепутатът. По думите на Христов изборният процес в България е бутафорен, бизнесът е напълно зависим от държавата и има почти пълен контрол над медиите.