Премиерът заминава за Босна и Херцеговина за среща на върха на ПСЮИЕ
Секция: ПОЛИТИКА
08 Юли 2019 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът заминава за Босна и Херцеговина за среща на върха на ПСЮИЕ

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов заминава за Босна и Херцеговина за среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът, който продължава и утре, е посветен на икономическото сътрудничество в региона.

В първия ден лидерите на държавите от Югоизточна Европа ще имат работна вечеря, срещата на върха продължава и утре. В Сараево ще бъдат и президентът на Турция Реджеп Ердоган и на Северна Македония Стево Пендаровски.

На срещата в Познан на Берлинския процес премиерът Борисов съобщи, че ще има среща със Стево Пендаровски - първата, откакто той пое поста държавен глава на Македония. Очаква се основна тема да е историческата фигура Гоце Делчев, която се оказа препъникамък в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия по Договора за добросъседство между България и Северна Македония. Самият Стево Пендаровски вече ясно обяви позицията си, че Гоце Делчев е българин, но се е борил за независима Македония.

В рамките на форума се очаква премиерът да се срещне и с представители на сръбската делегация - първи разговори след дипломатическото напрежение, което се появи през уикенда по повод Косово.

Президентът на Косово Хашим Тачи отказа поканата на председателстващия тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик и няма да присъства на срещата на върха в Сараево.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е дипломатическа инициатива на България. Форматът работи от 1996 година, а фокусът е освен икономиката и евроатлантическата интеграция.