Посланик Макаров: Политическият диалог между Русия и България най-накрая получи устойчива динамика
Секция: Русия
08 Юли 2019 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Макаров: Политическият диалог между Русия и България  най-накрая получи устойчива динамика

/КРОСС/ Политическият диалог между Русия и България най-накрая получи устойчива динамика. Това каза посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров в интервю за *агенциите „Фокус" и ТАСС* по случай 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия. Според него двете страни напоследък са успели да сложат край на п родължилата 10 години пауза в контактите на най-високо равнище: през март руският министър-председател Дмитрий Медведев беше на официално посещение в София, а президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посетиха Русия в рамките на година и половина. Посланикът допълни, че редовно се провеждат срещи на парламентарните групи за приятелство, българските делегации участват в рганизирани в Русия форуми и в икономическата област също се наблюдава положителна тенденция с възстановяването на нормалния режим на работа на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо Политическият диалог между Русия и България най-накрая получи устойчива динамика. Това каза посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров в интервю за *агенциите „Фокус" и ТАСС* по случай 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия. Според него двете страни напоследък са успели да сложат край на продължилата 10 години пауза в контактите на най-високо равнище: през март руският министър-председател Дмитрий Медведев беше на официално посещение в София, а президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посетиха Русия в рамките на година и половина. Посланикът допълни, че редовно се провеждат срещи на парламентарните групи за приятелство, българските делегации участват в организирани в Русия форуми и в икономическата област също се наблюдава положителна тенденция с възстановяването на нормалния режим на работа на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, чието следващо заседание е в подготовка за септември. „Ренесансът и на междурегионалното сътрудничество е ясно видим - през последните две години руско-българският форум за побратимени градове вече се проведе три пъти. Кметовете на градовете и селата общуват помежду си, намират общи теми, подписват нови споразумения за сътрудничество. Това е стимул за обмена на творчески екипи, културни,
спортни и бизнес делегации. Между другото, през септември се планира да се състои във Варна и Бургас фестивал „Седмица на Северен Кавказ" - на него ще се проведе предприемачески форум, изложба на народни занаяти и концерти на национални ансамбли. Като цяло културната сфера традиционно се характеризира с голям брой събития, които се провеждат не само в София, но и в цялата страна. През април, например, известният руски изпълнител Григорий Лепс свири тук, през юни Кубанският казашки хор и Филип Киркоров направиха турнета в редица български градове. Посетих някои концерти и видях топлината на българската публика към нашите артисти. Съществуват добри перспективи за засилване на сътрудничеството между музеите. В края на май се откри изложбата „Мечът на хан Кубрат.
Дните на Ермитажа в София", в която бяха представени два много ценни експоната - мечът и пръстенът на хан Кубрат, когото нашите български приятели особено почитат. Динамично се развиват връзките в областта на спорта. Миналата година министърът на спорта на Русия Павел Колобков посети България, като тази година работим за организация на визита на неговия български колега Красен Кралев в Русия. Според мен потенциалът в тази област на сътрудничество далеч не е изчерпан и ще продължим да увеличаваме взаимодействието както чрез еждуведомствената комуникация, така и на ниво контакти между експерти и спортисти", каза посланикът на Русия в България.
Анатолий Макаров уточни, че резултатите от туристическия сезон ще бъдат обобщени на по-късен етап. Той изрази надежда преговорите за енергийните проекти да продължат и да бъде завършена в интерес на двете страни започналата по тях работа. Според него между двете държави най-важното е да се поддържа дух на конструктивно сътрудничество, като се вземат предвид националните интереси и взаимното уважение, а Русия е отворена за задълбочаване и разширяване на многостранното сътрудничество с България.ътрудничество, чието следващо заседание е в подготовка за септември. „Ренесансът и на междурегионалното сътрудничество е ясно видим - през последните две години руско-българският форум за побратимени градове вече се проведе три пъти. Кметовете на градовете и селата общуват помежду си, намират общи теми, подписват нови споразумения за сътрудничество. Това е стимул за обмена на творчески екипи, културни, спортни и бизнес делегации. Между другото, през септември се планира да се състои във Варна и Бургас фестивал „Седмица на Северен Кавказ" - на него ще се проведе предприемачески форум, изложба на народни занаяти и
концерти на национални ансамбли. Като цяло културната сфера традиционно се характеризира с голям брой събития, които се провеждат не само в София, но и в цялата страна. През април, например, известният руски изпълнител Григорий Лепс свири тук, през юни Кубанският казашки хор и Филип Киркоров направиха турнета в редица български градове. Посетих някои концерти и видях топлината на българската публика към нашите артисти. Съществуват добри перспективи за засилване на сътрудничеството между музеите. В края на май се откри изложбата „Мечът на хан Кубрат. Дните на Ермитажа в София", в която бяха представени два много ценни експоната - мечът и пръстенът на хан Кубрат, когото нашите български приятели особено почитат. Динамично се развиват връзките в областта на спорта. Миналата година министърът на спорта на Русия Павел Колобков посети България, като тази година работим за организация на визита на неговия български колега Красен Кралев в Русия. Според мен потенциалът в тази област на сътрудничество далеч не е изчерпан и ще продължим да увеличаваме взаимодействието както чрез междуведомствената комуникация, така и на ниво контакти между експерти и спортисти", каза посланикът на Русия в България.
Анатолий Макаров уточни, че резултатите от туристическия сезон ще бъдат обобщени на по-късен етап. Той изрази надежда преговорите за енергийните проекти да продължат и да бъде завършена в интерес на двете страни започналата по тях работа. Според него между двете държави най-важното е да се поддържа дух на конструктивно сътрудничество, като се вземат предвид националните интереси и взаимното уважение, а Русия е отворена за задълбочаване и разширяване на многостранното сътрудничество с България.