Ресторантьори отказват събора в Рожен заради таван на цените
Секция: Туризъм
08 Юли 2019 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ресторантьори отказват събора в Рожен заради таван на цените

/КРОСС/ Ресторантьори се отказват да наемат търговски обекти на Събора на народното творчество и животновъдство Рожен, след като станало ясно, че ще има таван на цените на 5 продукта.

Както е известно, организаторите на събитието решиха да наложат пределни цени в заведенията на територията на събора. Става въпрос, че кюфте и 500 ml вода трябва да се продават до 1,50 лв./брой, наливната бира - до 2,50 лв., пържени картофи - до 3,00 лв.

Това обаче накарало няколко търговци да се откажат от предварителните си намерения да наемат ресторант на поляните на Рожен.

"Ще има общо 11 ресторанта, като те ще бъдат построени и напълно оборудвани, ще имат витрини, автомати за бира, като в наемната цена е включена и консумацията на електричество", коментира Симеон Караколев - изпълнителен директор на Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето", което съвместно с Община Смолян организират събитието.

Отказ е получен от трима ресторантьори, като наемите за търговските обекти варират от 8 до 10 000 лв, според данни на Караколев.

Бюджетът, предвиден за организацията на събора, е около 420 000 лв., а община Смолян предоставя от бюджета си 80 000 лв, Министерството на туризма отпуска 10 000 лв, а Министерството на земеделието и храните 40 000 лв.

Очаква се и Министерство на културата също да подкрепи финансово събитието.

Снимка: Булфото