ДАЗД потърси информация по казуса с двегодишното момиченце, за което се твърди, че е било оставено само на Витоша
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2019 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ДАЗД потърси информация по казуса с двегодишното момиченце, за което се твърди, че е било оставено само на Витоша

/КРОСС/ Във връзка със сигнал в медиите за инцидент с дете, което е било поверено на служители в Детско студио „Пипи", гр. София, бихме искали да се обърнем към всички родители, с апел да са изключително внимателни, на кого поверяват децата си.
Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят. Tой трябва да е компетентен и добре подготвен, за да може да предостави качествени грижи на най-ценното в живота - нашите деца.
Истинското щастието в живота идва именно от тях, те осмислят забързаното ни ежедневие, зареждайки ни със усмивките си, а ние трябва да защитаваме правото им за добри условия на живот, игри и звънлив детски смях.
От изключителна важност е да се уверим, че децата ни са в ръцете на хора, които притежават подходящо образование и квалификация, защото опазването на живота и здравето на им е от първостепенно значение за всички нас.

Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/, предприе действия за търсене на отговорните лица за инцидента с двегодишното дете, като първо е проверена информацията, дали това е частна детска градина и е установено, че Детско студио „Пипи", няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерство на образованието и науката /МОН/.
От интернет страницата на студиото е видно, че услугите се предлагат на адрес, находящ се в район „Оборище", гр. София и са изпратени писма по компетентност за предприемане на необходимите действия до:
Кмета на Столична Община; Столична регионална здравна инспекция; Агенция по безопасност на храните (БАБХ); Дирекция „Социално подпомагане" - Оборище, на чиято територия се намира детския център; Национална агенция за приходите, с оглед извършване на проверка за редовна търговска дейност; Уведомен е началникът на 05 РУ - СДВР за предприемане на действия по компетентност, за небрежно отношение и неглижиране на детето от страна на служителите в детския център; Сезиран е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" за предприемане на мерки и действия относно изпълнението и спазването на изискванията на трудовото законодателство за професионална компетентност при работа с деца.

В проведен телефонен разговор с управителката на Детско студио „Пипи", като по нейни данни, това не е частна детска градина, а детски клуб, в който се полагат грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева.
Отбелязано е, че през по-голямата част от ежедневието си децата биват извеждани в паркове, планини, музеи и др. На интернет страницата на детския център са публикувани месечни такси, както и цени за предоставяне на храна за децата.

В качеството си на орган, който лицензира услуги за деца, бихме искали да подчертаем, че частните занимални не се контролират от институциите като Държавна агенция за закрила на детето и да предупредим гражданите да бъдат изключително бдителни относно опита и отговорността, които им предлагат служителите в детските заведения.