Борисов се среща със северномакедонския президент Пендаровски
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юли 2019 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов се среща със северномакедонския президент Пендаровски

/КРОСС/ Предстои среща на премиера Бойко Борисов с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, в рамките на втория ден от форума на лидерите на страните от Югоизточна Европа, който се провежда в Сараево под председателството на Босна и Херцеговина. В понеделник вечерта българският министър-председател се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Приносът на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница и задълбочаването на двустранното сътрудничество са били сред темите на разговорите между двамата.

По време на вечерята, дадена от председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик българският премиер разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич, като се опита да намали напрежението, предизвикано от остра реплика на сръбския външен министър Ивица Дачич в отговор на изявление на Борисов в полския град Познан.

България инициира създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа през 1996 година и е един от най-активните участници в него. Днес в планинския курорт Яхорина, където през 1984 година се проведоха първите и единствени зимни олимпийски игри на Балканите, ще се състои пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните участнички в процеса.