Спират движението в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на 10 юли
Секция: Автомобили
09 Юли 2019 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спират движението в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на 10 юли

/КРОСС/ Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София; причината - планирано учение - симулация на катастрофа и пожар в съоръжението

На 10 юли /сряда/ от 9 ч. до 15 ч. ще бъде спряно движението в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка" на АМ „Хемус". Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София. Ограничението се въважда поради провеждането на планирано съвместно учение на служители на ГДПБЗН, Агенция „Пътна инфраструктура", Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст, доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.

Сценарият предвижда симулация в тунела на тежка пътна катастрофа между лек и товарен автомобил и последващ пожар на около 200 от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници. По време на учението ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба, вентилационната система, очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.

За обучението в София пристигат експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.