Завърши съвместното учение на МВР и АПИ в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“
Секция: Автомобили
10 Юли 2019 18:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Завърши съвместното учение на МВР и АПИ в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“

/КРОСС/ Днес в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка" на АМ „Хемус" се проведе съвместно учение на МВР - Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", на Агенция „Пътна инфраструктура", Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст и доброволци, с цел повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.
В учението се симулира тежка пътна катастрофа с жертви и пожар в съоръжението. В провеждането му участваха и експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.

Извършената симулация в „Ечемишка" бе на инцидент между лека кола и товарен автомобил с последващ пожар на около 200 м от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.

По време на учебната ситуация се проведоха действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите беше оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение, беше създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба, вентилационната система, създаване на временна организация на движението и др. В симулацията участваха над 50 души и специализирана техника.
Съвместното учение се проведе в ремонтираната през 2017 г. тръба за Варна на тунел „Ечемишка" на АМ „Хемус". Съоръжението е с дължина 775 м и е в експлоатация от 1984 г. Тръбата е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.
След края на учението съоръженото беше почистено и в 13.30 ч. движението беше възстановено.