Путин и Зеленски проведоха първи разговор. Вижте темите
Секция: Коментари
12 Юли 2019 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Зеленски проведоха първи разговор. Вижте темите

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин проведе първи телефонен разговор с президента на Украйна Владимир Зеленски. Според прессекретаря на ръководителя на руската държава Дмитрий Песков, разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна, предава TACC.

"Обсъдени бяха въпроси за уреждане на проблема в югоизточната част на Украйна и съвместна работа по връщането на лица, задържани и от двете страни", каза Песков. "Беше договорено да се продължи тази работа на експертно равнище", каза той. "Обсъди се и възможността за продължаване на контактите в нормандския формат", каза той.

Песков уточни, че разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна.

Този разговор е първият контакт между Путин и Зеленски след избирането на новия президент на Украйна. Преди това не са контактували по никакъв начин телефонни, лични разговори или размяна на писма.

Ключовата тема на телефонния разговор между Зеленски и Путин беше въпросът за освобождаването на украинските моряци, арестувани за нарушаване на държавната граница в Керченския проток през ноември миналата година. Това съобщиха в четвъртък от пресслужбата на украинския държавен глава, цитирани от TACC

"На 11 юли президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин. Ключовият въпрос беше освобождаването на арестуваните моряци. Също така стана дума за завръщането на други украински граждани, които са задържани в Руската федерация", се казва в съобщението.

В пресслужбата на Зеленски добавиха, че събеседниците са обсъдили и продължаването на преговорите в нормандски формат.

Руският президент заяви, че е готов да преговаря във всякакъв формат с новия президент на Украйна за разрешаване на конфликта в Източна Украйна, но след съставяне на новото украинско правителство.

Преди това, на 8 юли, Зеленски, чрез социалната мрежа Фейсбук се обърна към руския си колега с предложение да се срещнат в Минск с посредничеството на САЩ, Великобритания, Германия и Франция, за да обсъдят конфликта в Донбас и Крим. Както каза Зеленски, той предлага "създаване на компания за разговор" в лицето на американския президент Доналд Тръмп, британския премиер Тереза Мей, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.