Потвърдиха огнище на африканска чума в област Бургас
Секция: Здраве
13 Юли 2019 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Потвърдиха огнище на африканска чума в област Бургас

/КРОСС/ Потвърдиха огнище на Африканска чума в област Бургас. Става въпрос за домашни свине в село Зидарово. Касае се отново за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине, съобщават от БАБХ. В стопанството са открити едва 6 свине, като пробите са доказали наличие на вируса.

БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В надзорната зона попадат освен обекти тип „лично стопанство", 1 фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.

В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен, бе открит труп на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол, област Плевен. Пробата е потвърдена като положителна за Африканска чума. Това е вторият случай на диво прасе с положителна проба в областта.

По-рано бе съобщено и за първи случай на болестта във Велико Търново.