Специалист: Най-големият проблем на демографията ни е високата обща смъртност
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юли 2019 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специалист: Най-големият проблем на демографията ни е високата обща смъртност

/КРОСС/ Населението на България вече е под 7 милиона, показват последните данни на Евростат.

В края на 2018-а българите сме били точно 7 милиона. В сравнение с предходната 2017-а сме се стопили с 49 995 души. Продължава процесът на застаряване на българското население. Според националната статистика хората между 14 и 64 години са около 4 милиона и половина. А сънародниците ни над 65 години са приблизително 1 милион и половина.

Делът на жените над 65 г. е по-голям от броя на мъжете в тази възрастова група - съответно 24,8% срещу 17,7%. Причината - по-голямата смъртност сред представителите на силния пол.

Общият брой на хората в Европейския съюз е около 513 милиона. На първо място по население е Германия, следвана от Франция, Великобритания и Италия.

Тази статистика не изненадва специалистът по демография доц. д-р Георги Бърдаров. „Това не е изненада, защото в последните поне 15-ина години България намалява средногодишно с по 50 000 души. Може да се направи прогноза в обозримо бъдеще какво ще бъде населението", коментира той в предаването „Събуди се".

Според него най-големият проблем на демографията е първото място по обща смъртност. „Ние имаме общини, в които смъртността надхвърля 30 промила", обясни той.

Доц. Бърдаров е категоричен, че демографският вакуум може да се запълни с българско население.