Експерти: 1000 лева е психологическата граница за цена на шофьорските курсове
Секция: Автомобили
13 Юли 2019 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: 1000 лева е психологическата граница за цена на шофьорските курсове

/КРОСС/ Винаги има дискусии относно часовете (за подготовка на водачите, бел.ред.). Ако погледнем държавите, които са в ЕС, статистиката показва, че нормативът за практическото обучение е около 30 часа. В Германия то е с най-много часове - 36. С тези думи Ивайло Славков от СБА подкрепи пред Нова телевизия увеличението на часовете за кормуване.

"Като се върнем в годините назад, ние сме минавали през доста перипетии. 80- те години часовете бяха 36. Имаше два вътрешни изпита - на осмия и на шестия час. За дамите, на полигона, се взимаха още 20 часа. Курсът беше три месеца и половина. Общо около 60 до 70 часа се получаваха за шофиране", посочи Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

След 90-те години часовете са свалени на 25, а през 2010 година са увеличени отново и стигат до 31. Това оказва положително влияние, според Иванов. Сега обаче от гледна точка на обкръжаващата среда, агресията в училище и липсата на възпитание поведението на младите шофьори е друго, коментира Иванов.

Той отново настоя от АПИ за създаване на карта на пътнотранспортните нарушения, така че новите водачи да бъдат обучавани и според местата, на които са станали тежки инциденти.

Според Ивайло Славков понятието цена е размито. "Хиляда лева е психологическата граница. За някои са малко, но за други повече. Понятието цена е размито. Важни са трудът, който се полага и качеството на обучение", поясни Ивайло Славков.

Йонко Иванов обаче постави въпроса защо родителите на млади водачи не зачитат какви са сумите, изплащани при ПТП. Той подчерта, че 20% от катастрофите у нас са причинени от млади водачи на автомобили.