Шефът на НЗОК: Нужни са законови проблеми, за да се реши проблемът с лекарствата, отпаднали от регистъра
Секция: Здраве
13 Юли 2019 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на НЗОК: Нужни са законови проблеми, за да се реши проблемът с лекарствата, отпаднали от регистъра

/КРОСС/ „Трябва да се приемат законови промени, които да решат проблема с трудния достъп на лекарства, които са отпаднали от регистрация в България". Това мнение изрази в интервю за „Тази събота" по БТВ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. „Проблемът е изцяло извън дейността на касата и поради тази причина, във връзка с уговорката на тази среща, която имахме с майките, поех ангажимента, да предложим текстове, които евентуално да се обсъдят", поясни той.

„Това, което остана скрито, но малко или много за него не се говори, е че има и други проблеми. И тези проблеми касаят факти, които изнесоха майките, които в голямата си част касаят изпълнението на дейностите по това лечение, а не, дали има или няма препарат", изтъкна д-р Дечев. „Дано да не съм прав, но според мен се прави опит, така да се отклонят нещата в една посока, която действително съществува, проблемът с трудния достъп на медикаменти, които не са регистрирани, да се отклонят другите оплаквания на майките, които бяха конкретни, относно проблеми, които те са забелязали по време на терапията", посочи Дечев и предположи, че според него, се прави опит да се прехвърли проблемът върху Националната каса, а той не е там.

„Аз напълно разбирам, че огънят трябва да се разсее, но в случая Националната каса няма никакъв проблем. Просто, това, дали тя е платила или не медикаментите, няма никакво отношение към провеждането на терапията. А майките протестираха основно за проблеми, които са забелязали по време на провеждането на тази терапия", категорично заяви д-р Дечо Дечев. „Решението на проблема, в изключително малка част зависи от НЗОК. Изцяло, според мен, трябва да се погледне върху дейността на лечебното заведение, където се провежда лечението", каза още д-р Дечо Дечев.