Бум на сифилис в Европа
Секция: Здраве
13 Юли 2019 20:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бум на сифилис в Европа

/КРОСС/ Сифилисът сега е по-често срещан в някои европейски страни от новите случаи на ХИВ след 70% увеличение на случаите през последното десетилетие, се казва в нов доклад ECDC, съобщава "Дойче веле".

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) съобщава, че повече от 260 000 потвърдени случая на болести, предавани по полов път, са съобщени от 30 страни от ЕС/ЕИП между 2007 и 2017 година.

Само през 2017 г. са се потвърдили 33 1989 случая на сифилис в 28 държави, допълва базираният в Стокхолм здравен орган.

ECDC коментира, че по-незащитеният секс и по-рисково сексуално поведение сред гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора, са най-вече отговорни за повишаването.

Две трети от новите случаи са съобщени сред тях, се казва в доклада, като се добавя, че заболеваемостта от сифилис достига своя връх при мъжете на възраст между 25 и 34 години.

Докато случаите сред хетеросексуалните мъже се увеличават умерено всяка година и почти никак сред жените, сред хомосексуалните броят на случаите нараства от малко над 5000 през 2010 г. до 15 309 през 2017 г.

В Западна Европа случаите се удвояват. ECDC отбелязва забележителни различия между страните, като Германия, Великобритания, Исландия, Ирландия и Малта са свидетели на повече от двойно увеличение на случаи през последното десетилетие. Естония и Румъния обаче отчитат спад от 50% или повече през същия период.

Здравният орган обяснява, че през последното десетилетие се наблюдава намален страх от заразяване с ХИВ - вируса, който може да причини СПИН - тъй като сега лекарствата могат да се справят с болестта, а тези, които се заразяват с ХИВ, обикновено са със средна продължителност на живот. Новите лекарства също могат значително да намалят риска от предаване на ХИВ, когато се приемат от хора с висок риск.

В резултат на това, повече хомосексуални правят секс с много партньори и без презервативи, което ги поставя в по-висок риск от заразяване и с други инфекции, предавани по полов път.

"Съществува ясна връзка между сексуалното рисково поведение и риска от сифилис и други болести, предавани по полов път", предупреждава Андрю Амато-Гаучи, ръководител на програмата ECDC за ХИВ, ППИ и вирусен хепатит.

Използването на презервативи "трябва да се увеличи". Той допълва, че за да се промени тенденцията, здравните власти трябва да "насърчават хората да използват презервативи последователно с нови и случайни партньори".

Амато-Гаучи призовава също за редовни прегледи за сексуално здраве, особено сред хората с по-висок риск от инфекции.

Сифилисът може да има тежки усложнения и при мъже, и при жени, ако не се лекува, включително мъртво раждане и смърт на новородени. Сифилисът е една от водещите причини за загубата на бебета в световен мащаб през 2016 г. Заболяването също увеличава риска от заразяване с ХИВ.

Докладът на ECDC е след като Световната здравна организация обяви миналия месец, че всеки ден около един милион души по света се заразяват с инфекции, предавани по полов път.