Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за кръвна захар
Секция: Здраве
14 Юли 2019 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за кръвна захар

/КРОСС/ Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за кръвна захар. Устройството е изключително важно за следенето на показатели и контролирането на болестта. Здравната каса плаща частично един вид сензори. Те обаче работят с помпа, която НЗОК не покрива, разказва един от водещите ендокринолози в страната.

Според доцент Радка Савова проблемът е голям за болните над 18 години, защото държавната помощ за пълнолетните е силно ограничена. Освен това някои производители на сензори не предлагат продуктите си на българския пазар.„Сензорът е много важен за мен и за всички диабетици, защото дава сведения за кръвната захар. Задължително имат и аларми, които уведомяват когато кръвната захар е висока или ниска. Сигнализират ни, за да се вземат мерки", каза Катина Стаматова.

„Касата не е майка-кърмилница. Всеки производител, който има интерес да намери пазар, трябва да регистрира изделието си и да дойде първо тук. Това, че доставчици се интересуват от руските и китайските пазари и не смогват с производствените си мощности, не е проблем на българската каса", коментира ендокринологът д-р Радка Савова.