Пловдивски артисти подкрепят каузата за Пловдив #безотпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юли 2019 13:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивски артисти подкрепят каузата за Пловдив #безотпадъци

/КРОСС/ Млада пловдивска художничка преобрази контейнери в квартал Смирненски.  С помощта на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!, дамата с псевдоним Flash, разкраси сивите кофи за боклук, за да напомни на гражданите да се замислят за това къде и как изхвърлят своите отпадъци.
Само преди няколко седмици контейнери в Кичук Париж бяха трансформирани от други местни артисти от Goldhorn (Златорог), известни с графити рисунките си в Капана. Акцията бе изключително положително приета от гражданите и продължава да се разраства, като предстоят и нови творчески изяви из целия град. Този уикенд в района на МОЛ Пловдив, художничка разкраси първите контейнери в квартала, а до края на седмицата ще се сформира мини-галерия от „експонати".
„Вярвам в заразяващата сила на добрия пример. Вярвам, че малките стъпки водят до големи промени и че чрез изкуството можем да въздействаме на хората и да ги провокираме да се замислят", споделя младата артистка. „В дните когато рисувам при мен се спираха майки с деца, както и по-възрастни хора, за да ме поздравят и да разпитат какво се случва, кой и защо го прави. Всички те бяха много позитивно настроени към идеята и споделиха, че има нужда от повече подобни акции. През целия ден ме наблюдаваха граждани от своите балкони, а в края на следобеда слезнаха, за да ме поздравят с усмивка на лица".
Flash често рисува в градска среда и преобразява различни елементи от нея, за да ги направи по-цветни и по този начин в нетипичен за традиционното изкуство контекст директно да провокира ежедневните минувачи. „Обичам града си и искам той да е по-приятен за живеене", казва художничката и вярва, че наистина успява да го направи малко по-добър.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!" е платформа, която обединява усилията на активисти, доброволци, граждани, артисти и представители на различни организации, с цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците. За да живеем в по-чист град #БезОтпадъци и за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града, през последните два месеца платформата подпомогна разделното събиране на опаковките от храна и напитки на близо 20 мащабни събития в града, създаде насоки как да се организира чисто събитие и проведе няколко публични акции, сред които и представянето на т. нар. Траш патрул, изрисуване на контейнери в различни квартали, почистване на градски пространства.
Повече за "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!":
„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!" е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и работи в четири направления. Под мотото #ПразнувамеЧисто доброволци на платформата провеждат обучения за организатори на събития и ги насърчават да събират разделно отпадъците по време на големи мероприятия. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и да събират разделно отпадъците си. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!" се организира почистване на различни зони и публични инициативи за насърчаване на чистотата в града под наслов #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно в края на годината с гражданско участие ще бъдат обновени 2 зони в града. Целта е те да се превърнат в модерни места за срещи или спорт за местната общност. В допълнение, срещу събраните и предадени за оползотворяване опаковки от всички инициативи и събития през годината, на няколко места в Пловдив ще бъдат създадени модерни кътове за сядане.