Експерт по киберсигурност: Личните данни у нас не са защитени
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2019 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт по киберсигурност: Личните данни у нас не са защитени

/КРОСС/ Хакерски удар в НАП. Източени ли са данните на рекорден брой български граждани и кой стои зад него? ДАНС проверяват информацията за теч от сървъри на Министерството на финансите. Засегнати са около 5 милиона граждани и фирми включително. НАП, МВР и ДАНС проверяват уязвими ли са компютрите на НАП и реални ли са разпространените данни.

Ние сме в ситуация на един IT Чернобил. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" експертът по киберсигурност Ясен Танев по повод информацията за хакерска атака върху базата данни на НАП. Хакерите съобщиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции. Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите и така през него е източено съдържанието на над 110 бази данни. Файловете са истински и са огромни, в тях има информация - ЕГН-та, имена, вноски, заеми, обяви Танев. Той лично е открил и себе си в този масив. Има данни за съдии и прокурори. Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни, коментира експертът. Той призова държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило, също да работят с експертите по киберсигурност от частния сектор.

Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран, каза още Танев. Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек, категоричен е, че тя е добре планирана.