НАП: Пробивът е станал заради слабост в една от електронните ни услуги, временно тя е спряна
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2019 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАП: Пробивът е станал заради слабост в една от електронните ни услуги, временно тя е спряна

/КРОСС/ Националната агенция по приходите потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че изтеклата информация е конфиденциална, но съвпада с тази, съхранявана в НАП. Пробивът в системата е станал заради слабост в една от електронните услуги, предоставяне от НАП. Временно е спряна услугата "Възстановяване на ДДС от чужбина", от която се вярва, че е осъществен пробивът. Комисията за защита на личните данни е уведомена, допълни той.

"Става дума за уязвимост на една от електронните услуги, предоставяни от Националната агенция за приходите - за възстановяване на ДДС, платен в чужбина. Чрез тази уязвимост, трето лице, за което малко по-късно ще коментираме, е осъществило нерегламентиран достъп до около 3% от информацията, съдържаща се в базите данни на Националната агенция за приходите.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за, най-общо казано, злоупотреба с тези данни, са ограничени. За да се получи това, беше наложено временно услугата "Възстановяване на ДДС, платено в чужбина", да бъде спряна. Тя в момента не функционира, защото основните подозрения на екипите на НАП и на правоохранителните органи е, че нерегламентираният достъп е осъществен чрез нея. Ще остане спряна толкова дълго, колкото е необходимо, за да възстановим информационната сигурност в нейния първоначален обем".

Съветът по сигурността приключи своето заседание под председателството на премиера Бойко Борисов. Шефовете на службите, министърът на вътрешните работи и министърът на финансите обсъдиха действия след хакерската атака над сървърите на НАП.