Във Варна вече купуват криптовалути от биткойн автомат
Секция: ИКОНОМИКА
16 Юли 2019 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Във Варна вече купуват криптовалути от биткойн автомат

/КРОСС/ Варна се сдоби с първата си машина за закупуване на криптовалута в града. От вчера жителите на града вече могат да купуват криптовалути изключително лесно и удобно от биткойн автомат, инсталиран в новооткрития мол „Делта Планет". Машината е поставена от българската компания Блокчейн Тех и се намира на втория етаж в близост до зоната за хранене. За сега тя позволява да се закупят три вида валути - биткойн (BTC), етериум (ETH) или лайткойн (LTC), като постепенно се планира и добавянето на нови валути.
Сигурността и изправността на криптомата се гарантира от най-големия производител в света, който оперира от 2013 г. и има инсталирани повече от 1600 машини в света.
Има общо четири стъпки, през които да мине потребителя, за да закупи криптовалута:
1. Първоначално се посочва каква криптовалута потребителя ще закупи.
2. На следващата стъпка има два последователни екрана, на които потребителят посочва до каква сума ще депозира в машината и дали е политически свързана личност.
3. След което е необходимо да постави на стъклото QR код с публичния ключ генериран от портфейл инсталиран на мобилна апликация или има опцията да избере машината да принтира такъв ключ за него.
4. Накрая, потребителят слага банкнотите в машината и завършва операцията.
„Вярвам в напредъка на технологиите и ползите им за човечеството. Съществуващата финансова система работи с аналогови системи от миналия век. Това е и причината потребителите да плащат високи такси и да имат други главоболия, когато става дума за банкови услуги. Както видяхме последните седмици
и Фейсбук приветстват развитието на тези технологии и те ще пускат собствена криптовалута", коментира Александър Захариев, основател и управител на Блокчейн Тех.
По отношение на инвестиционния характер на криптовалутите, той добави, че стойността ще се повишава в дългосрочен план, но съветва хората да не влагат повече от 2-3% процента от спестяванията си в този актив.
От Блокчейн Тех уточняват още, че при покупката на криптовалута е много важно потребителят да не изпраща различни валути на един и същи адрес. Също толкова важно е правилно да съхранява ключовете си и да не ги показва или предоставя на трети страни. При използването на мобилна апликация е добре да се запишат секретните думи и да се съхраняват на сигурно място.

Потребителите трябва да знаят, че при покупка на биткойн машината е настроена да изисква минимална сума за закупуване от 50 лева, а за други валути минималната стойност е 10 лева.