Заплаха. F-16 може да носи ядрено оръжие!
Секция: Коментари
17 Юли 2019 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заплаха. F-16 може да носи ядрено оръжие!

/КРОСС/ Във вторник в световните медии обиколи новина за местоположението на американските ядрени оръжия в Европа. Изтичането на тази информация стана от официален доклад на НАТО. Вашингтон пост коментира по този повод - наскоро бе публикуван и впоследствие изтрит документ, свързан с органите на НАТО, който предизвика заглавия в Европа с очевидно потвърждение на публична тайна - американски ядрени оръжия се съхраняват в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

ВИДЕО - Документът е озаглавен „Нова ера за ядрено възпиране? Модернизацията, контролът над въоръженията и съюзническите ядрени сили". Докладът е изготвен от канадски сенатор на Комитета по отбрана и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО и оценява бъдещето на политиката на ядреното възпиране на организацията.

Но това, което ще направи новина по-късно, е референция, която разкрива местоположението на около 150 американски ядрени оръжия, които се съхраняват в Европа.

Според копие от документа, публикуван във вторник от белгийския вестник De Morgen, раздел за ядрения арсенал гласи: „Тези бомби се съхраняват в шест американски и европейски бази - "Клейне Брогел" в Белгия, "Бюхел" в Германия, Авиано и Геди-Торе в Италия, Волкел в Холандия и "Инджирлик" в Турция.

Документът на НАТО е с дата 16 април. В първоначалната версия на доклада от 16 април 2019 г. се посочват базите с ядрените оръжия, но при последвалата редакция имената на базите отпадат от текста.

Заплаха

Според доклада бомбите са гравитационни - В61 и се предвижда да се използват от самолети с двойно предназначение, каквито са Ф-16. Бомбите В61 са разработени в средата на 60-те години на миналия век и са разположени в европейските бази преди подписването на договорите между Вашингтон и Москва за контрола на въоръжаването.

Сега основният въпрос, който трябва ние да си зададем е следният - на фона на напрежението между Турция и САЩ дали щатите няма да решат да прехвърлят ядреното оръжие от Инджирлик в България? И да не би това да е причината толкова много да се настоява България да придобие именно F-16.

Бомбите B61, които в момента са в Инджирлик могат да се използват от самолети на тактическата авиация - F-16, F-18, F-22.

Какъв според Вас е шанса покрай сделката за F-16 да ни натресат американско ядрено оръжие в България? Ако това се случи - да напомним на всички - то ще бъде под американски контрол, а не под български и ще ни превърне в заложник на американските авантюри.

А официалната позиция на Кремъл относно разполагането на американски ракети и ядрено оръжие в Европа е пределно ясна - отговорът ще бъде огледален и заради американските игри срещу нас ще бъдат обърнати руските ракети.

 

източници: demorgen.be, democraticunderground.com