Съдът оставя в ареста 11-те задържани за нелегалната тютюнева фабрика край Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2019 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът оставя в ареста 11-те задържани за нелегалната тютюнева фабрика край Пловдив

/КРОСС/ Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста 11-те задържани на 4 юли 2019 г. за участие в организирана престъпна група за нелегално производство на цигари край Пловдив, съобщиха от съдебния орган. Оказа се, че това е най-голямата разкривана до момента незаконна фабрика.

Второинстанционният съд потвърди изцяло определението на Специлизирания наказаделен съд от 7 юли, с което на трима българи, седем украинци и един молдовец бе наложена най тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража", а един бе оставен без мярка заради недостатъчно събрани доказателства за участието му в престъпната дейност.

Групата бе неутрализирана на 4 юли 2019 г. при координирани съвместни действия на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и Агенция „Митници". Разкрити бяха цех за заготовка на тютюн в района на село Ръжево Конаре с капацитет за обработване до 2 тона тютюн на час и фабрика за на цигари в землището на село Труд, с възможности да произвежда на една поточна линия по над 200 стека на час. Освен действащата поточна линия във фабриката, те са подготвяли и втора такава.

В производственото хале бяха намерени и иззети произведени на място цигари от марките Muratti и Royal с високо качество и надписи на гръцки за близо 2,4 млн. лева. Задържан бе и тир, натоварен с нелегални цигари за над 3 млн. лева.

Събраните доказателства сочат, че цикълът на производство в цеховете е бил затворен, заявява съдът. Работниците не са напускали сградите, осигурени са им били помещения за почивка, а в Ръжево Ронаре - и тунел за бягство и укриване при необходимост. Халето на фабриката е било с шумоизолиращи панели, мощен генератор е осигурявал ток за производството, за да не бъде регистриран голям разход на енергия.