САЩ извадиха Турция от програмата за Ф-35, Анкара протестира
Секция: СВЯТ
18 Юли 2019 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ извадиха Турция от програмата за Ф-35, Анкара протестира

/КРОСС/ Отстраняването на Турция от програмата за американските изтребители Ф-35 е несправедливо и може да се отрази на отношенията между Турция и Съединените щати. Това пише в изявление на турското външно министерство - първата реакция, след като снощи Белият дом официално обяви, че налага мярката в отговор на сделката за руските противоракетни системи С-400.

„Тази едностранна мярка не е в духа на НАТО и не се основава на законови мотиви", пише още в изявлението на турското външно министерство. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира темата на ежегодния форум по сигурността в Аспен, Колорадо, като заяви, че е загрижен от изваждането на Турция от програмата за Ф-35.

„Руската противоракетна система С-400 е невъзможно да бъде интегрирана във военновъздушната отбрана на НАТО и Турция е не е искала такова нещо", каза Столтенберг. Очаква се всички турски пилоти, които са на обучение в Съединените щати в рамките на програмата за Ф-35, да напуснат страната до 31 юли, обяви американският заместник-министър на отбраната Елън Лорд.

"Тук съм, за подчертая три неща - първо Съединените щати имат пълна увереност за програмата Ф-35, второ другите ни партньори са на едно мнение с нас за отстраняването на Турция и трето, както и президентът Тръмп заяви, Съединените щати все още ценят стратегическото пратньорство с Турция", заяви американската заместник-министърка на отбраната Елън Лорд.

Според Съединените щати финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще бъдат около 9 милиарда долара, а разходите на Пентагона за замяна на доставките, които досега се правеха от Турция, ще бъдат около половин милиард долара.

Извеждането на Турция от програмата ще приключи до март 2020-та година.