Държавата започва първото изследване за двоен стандарт при алкохола
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юли 2019 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата започва първото изследване за двоен стандарт при алкохола

/КРОСС/ Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и алкохола на нашия и европейския пазар. Последната мащабна проверка, разпоредена от Еврокомисията, установи различен състав в едва 9% от 1400-те анализирани храни, закупени от 19 държави. Откритите разминавания се дължат на специфики в местното законодателство, потвърди еврокомисарът по правата на потребителите Вера Йоурова. Продуктите за новите тестове вече са закупени, а до дни започват и изследванията в лаборатория. Експертите ще сравняват храни и спиртни напитки, закупени от търговската мрежа на пет български града и още пет други страни в ЕС.

При новото изследване ще бъдат сравнявани 5 групи храни - макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин и консерви. За първи път са включени и спиртните напитки.

Второ качество ли са продуктите, които се продават у нас? И как ще бъдат санкционирани търговците при двоен стандарт? Повече в рубриката „На твоя страна" с Георги Георгиев.

По време на изследването за първи път биват тествани и спиртни напитки, като конкретните проби биват вземани от уиски, водка и джин. Освен за градуса, те ще бъдат тествани за наличието на етилов алкохол, метилов алкохол и наличие на сухи екстракти.

Спорът второ качество ли са продуктите, които се продават у нас, ще се реши през септември, когато ще излязат резултатите.