България е в ТОП 3 по участници в Huawei InFocus Awards след първите 3 седмици от конкурса
Секция: Технологии
18 Юли 2019 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е в ТОП 3 по участници в Huawei InFocus Awards след първите 3 седмици от конкурса

/КРОСС/ Летният фотографски конкурс InFocus Awards за снимки и кратки видеа (до 30 секунди), заснети с Huawei устройства, стартира на 24 юни, като срокът за участие е до 11 август. Конкурсът е регионален за 22 държави от Централна и Източна Европа, Скандинавските държави, Турция, Балтийките републики, Украйна. След първите 3 седмици, България е в ТОП 3 както по брой изпратени, така и по брой одобрени и показани на сайта на конкурса снимки. Този впечатляващ резултат показва както силните позиции на бранда у нас, така и страстта на българите към фотографията.

Фотографията изисква око и талант, но ако го имате, с днешните смартфони създаването на изключителна снимка е в ръцете на всеки от вас. Представяме ви няколко прости правила, които въпреки че са доста полулярни, често се нарушават. Съобразяването с тях, или преднамереното им нарушаване в подходящи случаи, ще увеличи неимоверно шансовете ви за награда. Освен признанието за изключителния кадър, големият победител ще получи и 10 000 евро, Huawei MateBook 13, Watch GT и ваучер на стойност 250 долара от TripAdvisor. Награди ще получат и победителите във всяка от шестте категории, както и завършилите на второ и трето място. Разбира се, има и награда на публиката.

Хоризонтът
Добрата снимка винаги има добра структура и запазването на хоризонта е ключ към това. Дори и кадърът да включва най-красивия пейзаж, кривият хоризонт може да го превърне в аматьорски заснет. Това ясно се вижда и в красиво изглеждащите фийдове в любимата социална мрежа на фотографите - Instagram.

Хармоничност на снимката или правилото на третините
Правилото за третините във фотографията е познато на голяма част от любителите фотографи и едно от ключовите правила за постигане на хармоничност. То гласи, че основният обект в кадър трябва да попада върху една от пресечните точки на две вертикални и две хоризонтални линии. Всеки смартфон има такава „grid" функция, която улеснява любителите фотографи.

Центърът
Любопитен факт - центърът на снимката е почти сляпо петно за окото, освен ако там не стои един единствен голям обект или лице. Тогава е най-добре той да е максимално центриран.

Светлината преди всичко
Работата със светлината изисква истинско майсторство и е определяща за качеството на кадъра. Всеки добър фотограф знае, че не може да снима срещу слънцето. Професионалистите винаги оставят слънцето зад себе си и създават изключителни снимки на красиво осветените обекти пред тях. Какво правим, обаче ако позицията на обектите не позволява това? Най-доброто решение е да снимаме в друга част на деня, или внимателно да използваме HDR възможностите на смартфона.

Работа с функциите на камерата
Смартфоните, който държим в ръцете си, често не отстъпват по нищо на професионалните камери. Това да ползваме функционалността им ни позволява да сме още по-добри фотографи. Експериментирането не винаги води до добри резултати, но колкото по-добре познаваш устройството, с което снимаш, толкова по-добър ставаш като фотограф. Функциите като зуум и възможността за подсилване на цветове могат да превърнат един обикновен кадър в невероятен.

Улавянето на емоциите
Техническата перфектност на снимката се постига, съобразявайки се с правилата от първите 5 точки, но това, което прави един кадър наистина запленяващ, е емоцията. Добрият кадър има начало, среда и край, разказва история и провокира въображението. В момента, в който имате такъв кадър, ще го разберете - той не оставя никого безразличен.

Подбор на най-добрия кадър
Фотографията изисква търпение, за постигане на най-добрия кадър, но истински успешният подход е подбор на най-добрия кадър след приключване на снимките. Отделеното време за избор на правилния кадър, в който наистина вярваме, е може би най-важната стъпка към успеха във фотографските конкурси.

Конкурсът Huawei InFocus Awards 2019 дава възможност на талантливи фотографи от Централна, Източна и Северна Европа да покажат най-добрите си творби заснети с Huawei, като могат да вземат участие в 6 различни категории. 5 от тях са посветени на мобилната фотогофрафия - #Emotion Tag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance, Storyboard, и една на мобилната видеография - Life Now, където можете да участвате с видеоклип с продължителност 30 секунди.

Заявките за участие се подават на официалния сайт на конкурса от 24 юни до 11 август.