Отново дават старт на делото срещу доктора, застрелял крадец в дома си
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юли 2019 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отново дават старт на делото срещу доктора, застрелял крадец в дома си

/КРОСС/ Делото срещу д-р Иван Димитров, който застреля криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха в Пловдив, отново започва в Окръжния съд в града, след като досега то беше отлагано три пъти
Преди време роднините на починалия поискаха 300 000 лева кръвнина. А колеги на лекаря излязоха тогава на протест с искане той да бъде оневинен.
На 1 март миналата година, криминално проявеният Джевизов от Столипиново решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Докторът бил сам вкъщи, понеже правел ремонт.

В двора имало 6 гаража, първият от които ползвал за работилница. Около 01:30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в гаража свети.
Излизайки от жилището си, обвиняемият лекар взел незаконно притежаван пистолет „Валтер", зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил да открадне различни предмети в найлонови торби.

Преди да произведе изстрел, докторът бил нападнат от крадеца с нож, с 12-сантиметрово острие и с метална рекламна табела. Той причинил на лекаря прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата - травматичен оток на дясната ръка.
Това е и причината да се приеме от разследващите, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Освен това, след убийството докторът се опитал да прикрие следите си, като първоначално отричаше да го е извършил.

Обвиняемият анестезиолог беше задържан за 72 часа още на следващия ден след убийството на крадеца, а след това освободен с мярка „подписка". Срещу него има повдигнати две обвинения.

Едното е за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. По първото обвинение, предвиденото в закона наказание е до 5 години, а по второто - от 2 до 8 години.