Аптекари са против регламентирането на задължителни нощни дежурства
Секция: Здраве
18 Юли 2019 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Аптекари са против регламентирането на задължителни нощни дежурства

/КРОСС/ От регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните дежурства в аптеките. Такива се предвиждат, съгласно промените в закона за лекарствата. Притесненията са, че допълнително ще бъде утежнено финансовото състояние на аптеките, които на много места в областта нямат необходимост да работят нощем. Темата беше коментирана в Сутрешния блок на БНТ.
В пряко включване от Петрич пред репортера Ирина Николова председателят на регионалната фармацевтична колегия Константин Качулев каза, че са против регламентираното въвеждане в закона на нощни дежурства и предвиденото наказание при отказ.

Константин Качулев: През февруари, когато искахме помощ от министър Ананиев, да подпомогне верификацията в аптеките, той каза, че държавата не може да подпомага частни обекти, защото ще нарушим договорите на ЕС.

По думите на Константин Качулев сега насилствено се вкарва през закона аптеките да направят разходи, които няма как да покрият. Едно нощно дежурство винаги работи на загуба, каза още той.

Според него, ако аптеката може да си донесе плюс в приходите през дневната смяна, тя покрива нощното дежурство.

Евгени Антов, който има аптека, каза, че е спрял нощна смяна, тъй като не е рентабилно.

Евгени Антов: Нощната слава е за чест и слава, да отговорим на нуждите на населението, на правото на хората да имат достъп до здравеопазване.