Избраха нова дата за старта на индийската лунна мисия
Секция: Наука
18 Юли 2019 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Избраха нова дата за старта на индийската лунна мисия

/КРОСС/ Стартът на индийската лунна мисия "Чандраян-2", който беше отложен поради технически причини на 15 юли, е насрочен за понеделник, 22 юли, предаде ТАСС. Агенцията цитира съобщение на Индийската организация за космически изследвания.Космическото ведомство отмени старта на "Чандраян-2" до Луната 56 минути преди изстрелването от космодрума на остров Шрихарикота в Бенгалския залив поради технически причини. Беше запланувано станцията да бъде изведена в космоса с помощта на ракетата-носител GSLU Mk III. Очакваше се "Чандраян-2" да достигне до Луната на 6-7 септември.

Индия възнамерява да стане четвъртата държава, след САЩ, Русия и Китай, успешно осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята.

Станцията е с маса 3,8 тона и се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. Последните трябва да се прилунят на Южния полюс на Луната, който досега никой не е изследвал. Очаква се 27-килограмовият луноход "Прагиян" да работи най-малко един лунен ден, равняващ се на 14 земни денонощия.