ДАЗД инициира въвеждането на регулация за използването на електрическите тротинетки
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2019 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД инициира въвеждането на регулация за използването на електрическите тротинетки

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето се обърна с официално писмо до Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и към Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" с молба за становище относно наличието на регламент за използване на електрически тротинетки/скутери у нас.
Електрическите тротинетки/скутери все повече набират популярност и се ползват не само за забавление, но и за предвижване до работа, училище, университет. Използването им за ежедневния маршрут из града решава много проблеми на градското придвижване и дава независимост от нередовния или некомфортен градски транспорт. Този тип превозни средства са не само забавни и лесни за управление, но са екологични и имат нулеви вредни емисии.
Набирайки популярност като модерно и предпочитано превозно средство, те стават и все по-сериозно предизвикателство за пътната безопасност. Малките им размери, тегло и компактност ги правят удобни за всеки. Освен това могат да се използват от малки и големи, независимо от възрастта - тийнейджъри, възрастни, работещи, спортисти, мъже, жени и пр.
Повод за притеснение, от страна на ДАЗД са зачестилите инциденти на пътя. Пример за това е скорошен случай с дете, управляващо електрическа тротинетка, което предизвика произшествие на кръстовище във Варна. Преди броени дни при катастрофа, отново с такова електрическо средство, загина британската влогърка Емили Хартридж, въпреки че в Англия е разрешено с него да се предвижва само в паркове и то при определен режим. Само месец преди това, през юни, след злополука с електрически скутер, мъж загина и в Париж, в резултат на което рязко зачестяват случаите с ранени и пострадали хора, а кметът на френската столица поиска скоростта на движение на електрическите скутери да бъде ограничена.
Ясни правила и отделна регулация за електрическите тротинетки и скутери у нас няма. В същото време интересът към тях е много голям. Държавната агенция за закрила на детето, подкрепя каузата за подобряване на пътната безопасност, сигурността и живота на децата и семействата на пътя. Тя заявява готовност за съдействие и помощ при разработване на регламент за ползването на тези интересни, но и опасни превозни средства.
За да намалим броя на инцидентите с електрически тротинетки и скутери, ДАЗД призовава всички, които управляват такива, да използват предпазни каски, наколенки и налакътници, както и да се движат по подходящи за това терени със съобразената за това скорост.