Борисов подкара катер, среща се с пожарникарите във Варна (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2019 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов подкара катер, среща се с пожарникарите във Варна (обновена)

/КРОСС/ След като се качи на джип, влак и мотокар, днес премиерът Бойко Борисов днес подкара и катер от Морската гара във Варна. До фрегатата „Верни", откъдето ще проследи различни епизоди от учението Бриз 2019, премиерът стигна с бързоходен моторен катер 213. Катерът е дарен през 2018 г. от САЩ и разполага с най-модерната навигационна апаратура. "Искам да видя пожарната. Каква хубава пожарна направихме. Някои искат всичко наведнъж, но не става", обясни Борисов. По време на пътуването стана ясно, че катерът е от най-модерните, развива до 80 км час. Доставена е от Костанца и преди 4 дни е влязла в Черно море.

Добре е, че икономиката тегли напред, има приходи в бюджета и можем да отделяме повече средства за доходи, за модерна техника, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов във Варна.

Националното военноморско учение „Бриз 2019" се провежда от 12 до 21 юли в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

В учението участват 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни.