Проф. Румен Гечев: Правителството иска да дадем над 3 млрд. лв, за един неокомплектован самолет
Секция: ПОЛИТИКА
19 Юли 2019 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Румен Гечев: Правителството иска да дадем над 3 млрд. лв, за един неокомплектован самолет

/КРОСС/ За един чертеж ще дадем над 3 млрд. лв, за да получим един недоокомплектован самолет. Това заяви за закупуването на самолетите F-16 в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП за България проф. Румен Гечев. Той подчерта, че с тези договори финансираме развойната дейност на редица американски фирми, тъй като в момента самолетът F-16, блок 70 е само на чертожната дъска и такъв самолет няма. Този модел самолет не е на въоръжение в армията на САЩ, страната производител. Военновъздушните сили на САЩ спряха изкупуването на всякакви модификации на F-16. Приказките как е най-модерният самолет не са верни, след като и държавата производител не го взима на въоръжение, обясни социалистът. По думите му го купуват Словакия, България, Индонезия, Бахрейн. Той подчерта, че Словакия плаща 70 млн. долара по-малко на самолет.

Проф. Гечев посочи и констатациите от работния екип на ВВС на Българската армия, назначен от правителството спорове между купувача и доставчика се осъществяват единствено от съдебната система на САЩ; гаранционните условия и условията за рекламация са изключителни права на доставчика; стандартните условия, приложими към всеки от договорите, са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна; след подписване на 4-те договора, клаузите могат да бъдат модифицирани от правителството на САЩ, промяна на стойността и графика на отделните доставки, а българската страна ще бъде само уведомена за модификациите; 4-те договора са сключени с частни компании, без провеждане на самостоятелна национална процедура за избора им като единствено възможни контрагенти; освобождаване от всякаква юридическа отговорност, в това число неустойка по неизпълнение на клаузите по договора. Доставчикът не носи отговорност при неизпълнение на някоя от клаузите на договора. Попитах- какви са неустойките на доставчика, ако не достави самолетите в посочения срок. Отговорът е, че няма такива. Могат да забавят самолетите дори с години, подчерта той.

Проф. Гечев обясни, че в договора е записано, че американското правителство официално предупреждава българското, че недоокомплектоването на модела и свалянето на неговите боеприпаси крие опасност за реализацията на проекта. Предадени са българските интереси, не е защитен българският национален интерес. Договорът е диктовка, едностранен и обиден за нашата страна, гласувайте против ратификацията, за да спасите сегашните министри от бъдещи проблеми със следователите, призова мнозинството проф. Румен Гечев.